Bakgrunn for prosjektet er ny barnevernslov og barnevernsreformen (også kalt en oppvekstreform) som trådte i kraft 01.01.23. Dette har gitt kommunen mer ansvar på barnevernsområdet, noe som krever endring og utvikling av hele sektoren. I tillegg til nye lovkrav fases dagens fagsystem til barnevernstjenestene ut til fordel for nye løsninger som inneholder nasjonale felleskomponenter fra Digibarnevern. Kommunene må anskaffe nytt fagsystem for sin barnevernstjeneste, samt jobbe med endringer som må til for å møte nye lovkrav. Dette innebærer blant annet strengere krav til tjenestemottakers medvirkning.
Digibarnevern prosjektgruppen med representanter fra de fleste kommunene har utarbeidet en prosjektplan. Temaene i planen er satt opp fra en brukerundersøkelse gjennomført blant ansatte, samt tema etter innholdet i de forskjellige Digibarnevern-modulene som skal være en del av fagsystemene.
Modulene i DigiBarnevern
Bufdir, KS og åtte kommuner har i perioden 2016-2022 samarbeidet om utvikling av felles nasjonale digitale løsninger som skal bidra til økt kvalitet i barnevernet. Leveransene fra prosjektet har vært:
- Nasjonal portal for bekymringsmelding – digitale innmeldinger fra private og offentlige aktører via en nettside.
- Barnevernsfaglig kvalitetssystem - et rammeverk som skal gi barnevernsfaglig og juridisk kvalitetsstøtte til saksbehandlere i barnevernssaker.
- Nasjonalt barnevernregister, inkl. informasjonsmodell og meldingsformater - tilrettelegge for automatisert, forenklet og løpende rapportering fra kommunene via nye fagsystemer.
- Digitale innbyggertjenester - gir partene i barnevernssaker mulighet til blant annet innsyn, å gi samtykker og ha digital dialog med det kommunale barnevernet.
Les mer om DigiBarnevern her - KS